Menu

Ny træner i Brabrand IF

image
Peter From Jacobsen fra Vores Brabrand
11. juni 2024 kl. 18:59
Tom Søjberg får efter 11 år en ny rolle i klubben

Få dage efter nedrykningen til 3. division i fodbold har Brabrand IF tirsdag præsenteret en ny træner-konstellation, der skal give ny fremdrift for holdet. Efter mere end 11 år som cheftræner for Brabrands divisionshold i fodbold overgår Tom Søjberg til en ny rolle i klubben, og 45-årige Michele Demontis overtager roret.

Lørdag aften var stemningen dyster i bussen på vej hjem fra Thisted. Brabrands fodbold-stolthed var netop rykket ned i 3. division efter i tre sæsoner at have kæmpet med næb og klør for at blive i landets tredjefineste række.

Det var bagsiden af den nok så kendte Brabrand-DNA: Når man lægger så meget energi i at vinde på fodboldbanen, slår det dobbelt hårdt, når det ikke lykkes.

Men allerede få dage efter den triste dag hjemtur kunne sportschef Andreas Rasch-Christensen og cheftræner Tom Søjberg tirsdag eftermiddag præsentere en helt ny model, der peger fremad for holdet og for klubben:

45-årige Michele Demontis tiltræder efter sommerferien som cheftræner, mens Tom Søjberg, som har stået i spidsen for Brabrands divisionshold siden 2013, får en ny rolle i klubben.

”Uanset om vi var rykket ned, eller vi var blevet i 2. division, har vi gerne villet skabe en ny udvikling, der kan være med til at bringe os videre fremad. Her er der opstået en mulighed for at tilknytte en gammel Brabrand-dreng, Michele Demontis, samtidig med at vi kan fastholde Tom i en vigtig rolle i det strategiske arbejde omkring holdet,” siger sportschef Andreas Rasch-Christensen.

Michele Demontis er et kendt ansigt i det århusianske fodboldmiljø. Han har de sidste to år været træner for Lysengs hold i 3. Division, og han har desuden tidligere stået i spidsen for bl.a. VSK Aarhus og Odder.

”Vi har lyttet til spillernes ønske om nytænkning af både træningen og holdets spillestil, og der mener vi, at Michele er den helt rigtige person. Han kender vores klub, og samtidig har han leveret et gedigent stykke trænerarbejde, blandt andet i Lyseng. Han vil kunne levere den ønskede nytænkning i vores fremadrettede spil,” vurderer sportschefen.

Nødvendig udvikling og professionalisering

I dansk fodbold er det helt enestående, at et divisionshold har den samme træner i 11 år. Tom Søjberg stod blandt andet i spidsen for holdet, da det i 2017-18 var tæt på at klare skærene i NordicBet Ligaen, og han har ligeledes stået i spidsen for holdet i de seneste svære år i 2. division.

Han lægger ikke skjul på at årene som cheftræner har slidt på kroppen, og det er en del af baggrunden for, at han har ønsket en anden rolle i Brabrand IF:

”Mit helbred har brug for en pause, hvor jeg forhåbentlig kan få bygget mig selv op igen. Men en anden væsentlig grund er, at jeg gerne vil være med til at løfte holdet op til næste niveau, så Brabrand IF fortsat kan spille en rolle i dansk divisionsfodbold,” siger Tom Søjberg.

Han kan se, at der foregår en voldsom udvikling og professionalisering blandt de danske klubber, og at det er nødvendigt at skabe forandringer på strategisk, økonomisk og strukturelt niveau for at kunne begå sig i fremtiden.

Desuden ser han Michele Demontis som den rette person til at skabe den nødvendige udvikling i holdets spillestil:

”Hvis vi skal tage et skridt opad, er vi nødt til at spille hurtigere og mere dynamisk. Som vi har spillet her i foråret, har vi i en periode kunnet drille modstanderne, men det er ikke så effektivt længere, når modstanderne først har indstillet sig på det.”

Tom Søjberg afviser at sætte en titel på sin nye rolle i Brabrand IF – men han ser frem til at kunne indtage en afgørende rolle ved rekruttering af spillere og udvikling af de øvrige rammer omkring holdet. Desuden glæder han sig til at være sparringspartner for den nye cheftræner.

De to er til daglig kolleger på Laursens Realskole, hvor de sammen driver skolens fodboldlinje. De taler i forvejen dagligt sammen, og deres nære kendskab til hinanden ser Tom Søjberg som en yderligere fordel i det kommende samarbejde.

Michele Demontis har tilbage i 2005 som spiller optrådt i Brabrands blå trøje, og han var desuden på kontrakt i Holstebro, da Tom Søjberg i 2006 var på kontrakt i den vestjyske klub.

”Det har været ekstremt hårdt”

Hverken Tom Søjberg eller Andreas Rasch-Christensen lægger skjul på, at det har slidt på alle i og omkring truppen konstant at skulle kæmpe for livet i bunden af 2. division.

”Det har da været fedt at spille i 2. Division, blandt andet på stadioner som Blue Water Arena i Esbjerg, men det har været ekstremt hårdt for træner og spillere hele tiden at skulle kæmpe for overlevelse. Man kan mærke, at spillerne er ekstremt skuffede og også lidt slukkede, efter at nedrykningen blev en kendsgerning. Det har været ekstremt hårdt hele tiden at skulle kæmpe så hårdt for at få points,” siger Andreas Rasch-Christensen.

Han fortæller, at ingen spillere har meldt ud, at de ønsker at forlade Brabrand efter denne sæson.

”Tværtimod har man generelt meldt tilbage, at man har det super godt på holdet, og at man elsker kammeratskabet og klubben. Det er mit indtryk, at det ikke er så afgørende, om det hedder 2. eller 3. division, men man vil som spiller gerne udvikle sig yderligere.”

Artiklen er gengivet med tilladelse fra Vores Brabrand

Luk